Dirk-Jan Visser bouw energiecentrale


Project DirkJAn Visser Bloemen Enkhuizen.

Bij onze vaste relatie DirkJan Visser aan de Haling in Enkhuizen maken we een energiecentrale kompleet met warmtepomp en Bronnen voor het opslaan van de warme en koude energie.


De laatste 8 jaar heeft DirkJan al zijn R22 koelinstallatie gefaseerd omgebouwd naar een indirect koelsysteem met 2 luchtgekoelde chillers van Daikin, met een totaal koelvermogen van ruim 700 kW.


Ook zijn de warmte afgiftesystemen in de cellen en de kassen  al voorbereid voor een Laag temperatuur systeem zodat ze uitstekend kunnen functioneren op de lage temperatuur uit de warmtepompen.


Naast de bestaande stookruimte met daarin een 1,5 MCal cv ketel is de nieuwe warmtepomp geplaatst. Deze warmtepomp heeft als koudemiddel het milieuvriendelijke Propaan  koelgas. De warmtepomp bestaat uit 2 gescheiden circuits zodat bij onderhoud of calamiteiten toch tenminste 50% van het koel en of verwarmingsvermogen aanwezig is. Dus een zeer hoge bedrijfszekerheid.


Alle pompen zijn debiet geregeld zodat we met de besturing het juiste temperatuurverschil kunnen maken om zo optimaal mogelijk de bronnen te kunnen laden en ontladen. De besturing van de warmtepomp werkt op het Atecontrol platform en communiceert naadloos met de Sercom klimaatcomputer. Sercom regelt het klimaat en geeft de benodigde warmte en koude vraag door aan de regeling van de warmtepomp en het bodem energiesysteem.


De planning is dat de warmtepomp 1 juni zal gaan draaien en de bodemenergiesystemen zullen afhankelijk van de vergunningen eind september worden opgeleverd.


De installatie is ontworpen op een spf van 4,6 (season of performance) Dit getal is de verhouding tussen de afgegeven energie om te koelen en om te verwarmen en  toegevoerde energie.  Met deze getallen kunnen we garanderen dat de installatie een verantwoorde investering  is.