Bert Karel - Enkhuizen


Toen in 1988 de broers Karel ieder hun eigen weg kozen is het bedrijf Karel Bolbloemen B.V. ontstaan door een samenwerking met vader Bertus en zoon Bert. De teelt en broeierij werden uitgebreid en in 1991 werd de eerste schuur met cellen gebouwd. Bert wilde al gauw meer automatiseren en als je wilt automatiseren wil je je schaalvergroting toepassen, zodoende is het bedrijf steeds meer gegroeid.

Bert zit vaak achter de Sercom computer. Deze brengt alle kassen en cellen in één oogopslag in beeld. Als je die werking naast elkaar ziet denk je al gauw: “In de ene kas zijn we aan het koelen en gooien we de warmte naar buiten en in de andere kas stoken we voor warmte. In zijn zoektocht naar hoe dit anders zou kunnen kwam Bert bij ATECO terecht.

De CV ketel welke er nu nog is, stamt vanuit de oude situatie. De CV ketel gebruikt gas, maakt hier vuur mee en met die warmte wordt de kas verwarmt. Door het comprimeren van gas maakt hij koude, voor de koelcellen, maar hierbij (net als bij een koelkast) komt warmte vrij. Die warmte ging voorheen het dak op en vervloog in de lucht. Dat is natuurlijk zonde van die energie. Aan de ene kant maak je warmte en bij het koelproces gooi je de bijkomen warmte weg.

Met de warmtepomp van ATECO maak je koude en vang je de warmte op, zodat je dat kunt gebruiken of opslaan voor later gebruik in de kas. De ketel heb je dan niet meer nodig.

Met het WKO-systeem (Warmte Kou Opslagsysteem) wordt water gekoeld naar -3.5 graden. Om te voorkomen dat het water bevriest gaat er een beetje glycol in. Hiermee worden dus de cellen koud gemaakt. De warmte die hierbij vrijkomt is 19.7 graden. Als het terugkomt in het verwarmingssysteem koelt dat tot 15 graden. Deze warmte kunnen we gebruiken om te verwarmen maar het kan ook opgeslagen worden in de grond voor later gebruik.

Bij de kwekerij van Bert Karel zijn er twee bronnen geslagen een warmte- en een koude bron, hier zitten pompen in. Tijdens het koelen wordt er koud water opgepompt en als de kassen verwarmt moeten worden (warmtepomp maakt er 40 graden van) kan het systeem omgedraaid worden en kunnen we de opgeslagen warmte gebruiken.

Het WKO is 150 meter diep. De warmte en koude die over is wordt opgeslagen in de bodem. Het water in de opslag staat vrijwel stil en verplaats zich slechts 1 meter per jaar. In de bodem waar het water opgeslagen zit, bevind zich grind en die slaat eigenlijk de energie op. We kunnen het omhooghalen wanneer we willen en zo verspillen we niks. Per uur kan 200.000 liter water omhoog gehaald of in de grond opgeslagen worden. Wil je meer capaciteit hebben dan moet er een tweede pomp bij.

Na dat de bollenkweker de bollen uit de grond haalt (rooien), worden ze gespoeld en daarna gedroogd. Dit drogen gaat met warmte en die warmte (en ook de koeling indien gewenst) gaat via ventilatoren van ATECO.

Wanneer er (te)veel gewas in de kas staat is het vochtpercentage vaak hoog en moeilijk in de hand te houden. Via diezelfde luchtbehandeling van ATECO kan er dus ook buitenlucht aangezogen worden welke verwarmd wordt en via plasticslurven over het gewas gedeeld worden. Maar als het buiten steeds warmer wordt en je gooit daar nog eens warme lucht bij groeit het gewas te hard. Daarom is er in de kas ook een koelysteem. In dat koelsysteem condenseren we het water in de lucht (bij een graad of 5) en maak je de lucht dus droog en zo haal je met koeling ook het vochtpercentage naar beneden. Ook dit systeem is aangesloten op de koude en warmte pomp van ATECO. Door het vochtpercentage zo naar beneden te halen bespaar je soms wel tot 20% van het gewas wat je niet hoeft weg te gooien omdat de plant te slap is of anders. Door dit systeem heb je nog maar 1 of 2 procent uitval.

Door verwarmen en droogkoelen hou je heel veel warmte over. In de buurt bij het bedrijf van Bert Karel is er een nieuwbouwplan en wellicht kunnen we in de toekomst de extra warmte die we opslaan gebruiken voor dit nieuwbouwplan.